Sunday, November 28, 2010

Kenduri Kawin

Assalamualaikum buat pelawat blog Mr-Iq yang boring ini,
Kalau haritu ana (aku) ada kata "konvo mengerah seluruh tenagaku". Maka tarikh 21hb November 2010 adalah lebih daripada itu. Betul2 mencabar kudratku yang kering ini. huhuhu

pakcik2 yg bekerja keras

Hari itu dalam sejarah, sahabat selangor area gombak buat kenduri ala2 'no catering'. dalam bahasa ringkasnya secara gotong-royong. Cam kat kampung tuh... Rancangannya, kalau kenduri ni berjaya, mungkin pada masa hadapan akan buat lagi.. siapa tahu.. huhu

click utk meneruskan pembacaan

Kenduri ini adalah kenduri kawin ana...................... punya sahabat, punya kakak yang berlansung pada 22hb November 2010. mari ikuti rentetan catatan sejarahnya.
p/s tulisan bewarna biru menandakan ilmu yg ana dapat.

21 hb:
Bujet nak tolong pukul 3 ptg. Nak sembelih lembu. Namun, rupanya sembelih lembu di Uluyam, tempat dimana lembu itu dibeli. Jadi ana pun rileks r dulu kat rumah (tido), selepas penat bershoping dengan family.
lepas asar kami pergi ke rumah sahabat ana tu (tempat kenduri dijalankan). Kami anak beranak yang lelaki (kecuali hazmi n syafiq) pergi la menolong. Sampai2 kat sana, ramai dah rupanya yang datang. Sedang memotong daging dan basuh ayam.

Ana diarahkan utk membasuh ayam. Caranya ialah
1. membubuh tepung didalam periuk yang ada ayam.
2. bubuh air dlm periuk berisi ayam tu.
3. buang lemak ayam dan organ dalamnya.
uwek... hanyir baunya..
itulah tugas kami (3 org rakan yg lain). Ana taktau la apa tujuannya letak tepung tu. Mungkin nak bagi tepung tu lekat kt lemak ayam tu, pastu senang nak buang lemak ayam tu. Wallahua'lam. Tapi itu yg pakcik buat, huhuhu. Kami buat kerja tu sampai maghrib menjelma. Banyak gila ayam tuh. periuk tu bukan kecik, besar dol.. (Ayamnya agak busuk sikit. Ummi saya kata mungki sebab ditinggal lama sangat. tp masih boleh dimakan la)
ayam yg siap diproses

Lepas solat maghrib, sambung balik kerja membuang lemak ayam. Akhirnya isyak pula menjelma. Solat isyak dulu, kemudian sambung kerja sampai siap. Lama tu nak siapkan satu periuk ayam. Ibu jariku dah sakit2. Lepas siap cuci ayam, tolong sikit potong daging (yg hampir nak siap). Pastu siap lah kerja potong daging dan cuci ayam.

Untuk pengetahuan pembaca, Pakcik Syahrin telah dilantik sebagai ketua chef. Bab-bab masak dia akan jadi ketua. Bujet untuk beri makan untuk kenduri ialah sebanyak 2000 org (tuan rumah punya bujet). So... Chef perlu bujet bahan yg perlu untuk bagi makan 2000org. Kaum ibu atau hawa (sebab x semua yg dah kawin) ditugaskan dalam penyediaan bahan, seperti bawang blend (putih dan besar), cili blend dan sebagainya.

kaum hawa
Pukul berapa tah ana x ingat, tapi waktu tu mmg dah malam. Kerja kaum hawa masih lagi ada yg x siap. Jadi kami kena tolong, takut habis kerja lewat. Kerjanya ialah mengopek petai. Perg... petai tu ada ulat (sebahagiannya la). Yang ada ulat tu dibuang la. takut ada pulak yg termuntah sebab makan kenduri haritu, huhuhu. Abg Isam berkata, kalau ada ulat tu tandanya pokok petai tu dibubuh baja, sebab bila bubuh baja, buahnya akan jadi manis.

mengopek petai
petai!
Selepas selesai kopek petai, dikatakan pula bahawa cili tidak mencukupi. Jadi kami bersama warga ibu/hawa, kenalah potong cili kering. Cili kering yg perlu dipotong ialah senanyak 3 bungkus!!!. Cili kering perlu dipotong bagi membuang bijinya, kurang la sikit bijinya nak dimasukkan dalam masakan. Tangan aku dah berapi (hiperbola) dah buat kerja tuh. Sebahagian yg lain potong bawang lagi.

tangan berapi
Selesai potong cili kering rupanya ada lagi kerja menunggu. Kena buang kulit bawang putih. Aiyoo.. penat tul. Tapi kami buat kerja dengan sabar (slow n steady, huhuhu). Disitu ana mengaplikasikan ilmu yg diajar sahabatku, Saiful Malik. caranya seperti dibawah.
memotong cili kering sambil menyembang dgn makcik2
1. potong bahagian bawah (bhgn akar) bawang putih.
2. kemudian, guna bahagian tepi pisau, letakkan diatas seulas bawang putih (yg telah dipotong bawahnya)
3. ketuk bawang tu dengan tangan (pisau),
4. pastu dengan mudah anda kopek je guna tangan, kerana kulitnya telah terpisah dengan isi.
Kalu x paham step 2 dan 3, dengan mudah cerita, ketuk (penyek) je bawang tu. Jangan bagi hancur sangat sudah la.
Semasa proses potong bawang tu, ramai dah penat.

bahan yg siap di blend
bawang putih blended
Lepas habis tu boleh la rilek sikit. Bantu la sikit kerja2 lain. Ada pakcik yg masih menyediakan rempah untuk kari daging. Aku tengok je la proses tersebut. Agak menarik, sebab bujet masak banyak. Kerja habis dalam pukul 3 pagi!!. Mmg mencabar. Ayah aku dan 2 adik beradikku telah pulang. Ana dan abgku kena tunggu ummiku yg belum selesai tugasnya. Sementara tunggu, tengok tuan rumah punya anak buat papan tanda kenduri (malam baru nak buat, huhu). Pastu pulang bersama 2 org makcik. Sampai rumah, pastu tido.
mengacau rempah

smbungn akan dtg (penat menulis)...

No comments:

Post a Comment

jika anda adalah Anonymous Users, sila letakkan nama/nama samaran anda (kalau boleh).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...