kerja-kerja-kerja |
pada 22 hb november (AHAD) , iaitu tarikh kenduri kawin tersebut.
Mengikut rancangan pakcik2, sepatutnya pekerja (pakcik2) kena dtg tlg pukul 6 pagi, utk memasak. Sebab kenduri start pukul 11 pagi.
Awal pagi Ummiku sudah kesana. Kami sepatutnya kena dtg pukul 9pagi. Tapi aku tengok abg ana masih rileks lagi. Jadi ana pun buat rilek je r (padahal nak dekat pkul 9 dah). Ummiku call rumah suruh dtg cepat, sebab x de org yg dtg tlg lagi. Jadi abg ku yg kedua, pergilah bersama adikku yg lain. Tinggalah ana dan abg ana yg sulung. Kami pergi lewat skit.
click utk meneruskan pembacaan
Ingatkan nak pergi lewat sikit, rupanya jadi lewat banyak. Kitorang sampai sana pukul 11.45 pagi (lebih kurang la). Ana pergi sana dalam keadaan sudah siap mandi (ready nak makan, huhu). Sampai sana, sudah ada org yg dtg makan. Aku cek belakang rumah, tengok makanan sudah siap dimasak. Pakcik2 dan rakan2 yg lain masih tak mandi, sebab datang situ awal utk menolong. Malu aku sebab x dtg tolong pagi td. huhu.
Pastu apa lagi.. buat2 sibuk la mencari kerja utk tolong. Utk pengetahuan pembaca, terdapat beberapa kerja yg ada.
1. Basuh cawan
2. Basuh pinggan
3. Bersih meja.
4. Tengok makanan dan isi tray yg semakin berkurang lauknya.
tu keje yg lelaki je lah. yg bhgn perempuan ana pun x tau.
Ana sering bertukar2 kerja. Last skali amik job yg no 3 tu. Lama jugak buat kerja tu. Perg.. memang penat. Tak sempat nak duduk, mesti ada je meja yg perlu dibersihkan.
Pukul 1 tgh hari merupakan waktu kemuncak org datang. Ketika itu perlu buat2 sibuk la. huhuhu.
Pukul 2 dah kurang org dtg.
Pukul 4.30 kawan ana dari shah alam baru dtg.
Pukul 5 tutup kedai.
bila dicek balik makanan yg ada ternyata masih banyak lagi makanan x habis. Bujet utk 2000 org makan. Tapi yg dtg rasanya tak sampai seribu org. Mungkin sebab tarikh tu dekat dengan raya korban. Jadi org balik Kampung, dan terus stay disitu, memandangkan sambung dengan cuti sekolah. Sahabat2 Klang pun ana tengok x ramai yg dtg.
Setelah selesai kenduri tersebut, kena kemas meja dan kerusi. Budak KRS memudahkan kerja menyimpan meja dan kerusi. Tapi bila dijengok kembali dibelakang, banyak gila brg kena basuh. So, harus lah membasuhnya. Abg isam ada bg tips skit camna nak buat sistem basuh pinggan yg lebih efisyen. Guna 4 besen dan 1 bakul sampah.
Ramai pakcik2 dah balik time tu. Tinggal kebanyakan org muda sahaja. Membasuh lah kami sehingga pkul tujuh ptg. Time tu dah nak magrib. Jadi kami tinggalkan periuk2 besar kat tuan rumah utk membasuhnya. huhuhu. Kami pun balik. (p/s: kebanyakan periuk sudah dibasuh)
Selepas dari kenduri tu. Ana tanya sahabat ana (tuan rumah), daging yg x habis tu nak buat apa?, katanya, masak daging tu sampai jadi serunding. Begitu jugak dgn ayam. huhuhu
kesimpulan
Sepanjang proses menyiapkan kenduri, sememang nya penat. Tapi bagi ana lah, ia amat seronok. Sebab..
Pengajaran yg dpt ana ambil dari peristiwa itu ialah...
-wassalam-
Pastu apa lagi.. buat2 sibuk la mencari kerja utk tolong. Utk pengetahuan pembaca, terdapat beberapa kerja yg ada.
1. Basuh cawan
2. Basuh pinggan
3. Bersih meja.
4. Tengok makanan dan isi tray yg semakin berkurang lauknya.
tu keje yg lelaki je lah. yg bhgn perempuan ana pun x tau.
Ana sering bertukar2 kerja. Last skali amik job yg no 3 tu. Lama jugak buat kerja tu. Perg.. memang penat. Tak sempat nak duduk, mesti ada je meja yg perlu dibersihkan.
Pukul 1 tgh hari merupakan waktu kemuncak org datang. Ketika itu perlu buat2 sibuk la. huhuhu.
Pukul 2 dah kurang org dtg.
Pukul 4.30 kawan ana dari shah alam baru dtg.
Pukul 5 tutup kedai.
bila dicek balik makanan yg ada ternyata masih banyak lagi makanan x habis. Bujet utk 2000 org makan. Tapi yg dtg rasanya tak sampai seribu org. Mungkin sebab tarikh tu dekat dengan raya korban. Jadi org balik Kampung, dan terus stay disitu, memandangkan sambung dengan cuti sekolah. Sahabat2 Klang pun ana tengok x ramai yg dtg.
banyak yg perlu dibasuh |
1. pinggan yg kotor dtg, masukkan sisa makana dalam bakul sampah.
2. masukkan dalam besen yg berisi air sahaja, untuk membuang sikit minyak dan sisa.
3. masukkan dalam besen air sabun, cuci.
4. masukkan dalam besen air bersih utk membilas.
5. masukkan dalam besen air bersih utk bilasan yg kali kedua.
Kaedah itu digunakan supaya air sabun x cepat kotor dgn minyak, kerana telah ditapis dahulu dlm besen air yg pertama tadi.Ramai pakcik2 dah balik time tu. Tinggal kebanyakan org muda sahaja. Membasuh lah kami sehingga pkul tujuh ptg. Time tu dah nak magrib. Jadi kami tinggalkan periuk2 besar kat tuan rumah utk membasuhnya. huhuhu. Kami pun balik. (p/s: kebanyakan periuk sudah dibasuh)
abg Hafizul yg sentiasa menceriakan suasana |
Selepas dari kenduri tu. Ana tanya sahabat ana (tuan rumah), daging yg x habis tu nak buat apa?, katanya, masak daging tu sampai jadi serunding. Begitu jugak dgn ayam. huhuhu
kesimpulan
Sepanjang proses menyiapkan kenduri, sememang nya penat. Tapi bagi ana lah, ia amat seronok. Sebab..
1. bukan selalu dapat bemesra dgn pakcik sahabat.
2. ikatan ukhwah dapat dijalinkan sesama kita.
3. suasana tarbawi bersama sahabat2 tercipta.
4. bermesra dan bergurau senda, menghilangkan kepenatan. (walaupun utk seketika sahaja)
5. dan lain2... (x larat nak tulis dah)
Pengajaran yg dpt ana ambil dari peristiwa itu ialah...
1. Jgn membazir. Makanan yg tak habis, gunakan utk buat benda lain. Jgn membazir.
2. Perlu ikhlas dalam beramal, barulah dapat bekerja dgn baik dan berterusan.
3. Merancang dengan baik. Mengambil semua faktor utk merancang.
4. Memjangka segala kemungkinan, lalu cara mengatasinya.
5. Bantu membantu menyemai ukhuwah dan kasih sayang kerana Allah.
6. Udah-udah la tu.. bnyak sangat pulak...
Kalau boleh bnyak lagi yg mahu sy nukilkan.. tapi panjang pulak cerita jadinya.. sekian dulu utk kali ini.-wassalam-
No comments:
Post a Comment
jika anda adalah Anonymous Users, sila letakkan nama/nama samaran anda (kalau boleh).